Nov 24, 2009

Tunggu dan Lihat

Sejuk. Malam lebih 'mencongkam' lagi. Siang dan malam sama sahaja. Hujan turun, berhenti, lebat, renyai dan kembali lebat. Kawasan rendah di Marang ini telah ditenggelami air. Kg Alor Wan Syed, Kg Kubu, Kg Temala, Kg Setar Kanan, Pengkalan Kuin telah ramai yang berpindah. Jalan di Sungai Serai, Sentol Patah, Paya Mengkuang, Batu 9, Kg Undang dan pinggiran Pekan Bukit Payong telah dinaiki air. Sebahagian jalannya ditutup, walaupun hubungan masih belum terputus. Orang ‘pantai timur’ nampaknya ‘kool’ sahaja. Anak-anak mereka masih lagi rancak bermain air. Pagi-pagi lagi dua tiga orang ‘pok cik’ dan ‘budok-budok’ sudah menahan pukat, menjala, atau menangguk ikan di sungai. Anak-anak muda pula meronda dan ulang alik membelah air dengan motorsikal mereka. Kegirangan mereka seakan-akan menyambut ‘pesta’ di musim hujan. Apa pun 1,500 orang sudah dipindahkan. Kasihan mereka ketika Hari Raya Korban menjelang tiba.

Sepanjang musim hujan ini tidur saya juga tidak nyenyak. Setiap kali hujan lebat saya akan terjaga. Sungai Marang di tepi rumah masih bertahan. Airnya sudah beberapa kali naik dan surut. Setiap kali hujan lebat airnya akan naik semula. Kiambang sudah mula membusut tersekat di laluan air. Jalan dihadapan rumah kami sudah beberapa kali tenggelam. Sudah beberapa kali juga kereta-kereta jiran terpaksa dipindahkan ke tempat tinggi, waktu dinihari, empat atau lima pagi. Pengalaman tahun lepas telah mengajar kami. Jangan ke mana-mana. Kami hanya menanti gelombang kedua ini berakhir. Bulan Disember ini akan datang lagi gelombang ketiga. Kami tetap tidak akan ke mana-mana. Tunggu dan lihat…….

Nov 19, 2009

Gulong Ng Palad

Dua tiga minggu ini saya kerap terjaga pukul 3.00 atau 4.00 pagi. Merimaskan. Pusing kiri, pusing kanan mata tetap terkebil-kebil juga. Mungkin juga kerana jadual tidur saya yang sudah berubah. Sekarang pukul 9.00 atau 10.00 malam sudah pun berdengkur. Tidur nyenyak tanpa mimpi.

Daripada ‘menggelisah’ dan menggangu tidur isteri lebih baik bangun. Kini saya sudah menjadi penonton setia kepada siri drama Filipina berjudul Gulong Ng Palad di Tv2 jam 4.30 pagi itu. Drama masyarakat, mengenai perkahwinan yang tidak sekufu, Luisa yang miskin dan Carding anak seorang tokoh politik kaya yang sombong. Saya tidak mengikuti cerita ini dari awal, tapi sebahagiannya memaparkan tentang kisah masyarakat yang memilukan, cinta suci terpisah kerana fitnah, putar belit politik, rasuah untuk mendapatkan kedudukan dan kuasa, permainan kotor perempuan hanya untuk mendapatkan cinta lelaki. Drama yang padat dengan pelbagai insiden yang menyentuh perasaan. Kehidupan kaya yang tidak kekal, kehidupan miskin yang tak selamanya malang, cukup sesuai dengan judul Bahasa Melayunya, Roda Nasib.

Saya tetap rindu untuk menyaksikan drama-drama yang bermutu seperti Nur Kasih yang sedang ditayangkan sekarang. Drama bersiri yang banyak juga pengajarannya, lebih jauh baiknya daripada cerita-cerita lawak dan seram yang tak banyak faedahnya itu. Seingat saya, semasa Tan Sri Mohamad Rahmat jadi Menteri Penerangan dulu, dia melarang tayang filem seram dalam tv. Dato Seri Rais macam mana pula…… kerana kementerian itu pun sudah semakin besar dan luas juga kuasanya.

Cuma saya berharap cerita Gulung Ng Palad itu dapat disiarkan awal. RTM pun tak rugi rasanya kerana banyak iklan yang akan menaja. Sebab saya tak larat dah nak menonton tv pagi-pagi buta…….

Nota:
Gulong ng Palad (Roda Nasib) ialah drama bersiri Radio Fillipina tahun 50an dan drama tv yang mendapat sambutan pada tahun 1980an. Tahun 2006 drama ini kembali diterbitkan di bawah arahan Eric Salud dan Jerome Pobocan.

Nov 18, 2009

Doa dan Harapan


Hari ini adalah hari penting buat anak saya yang bernama Muhammad Afif. Dia sedang menghadapi peperiksaan besar yang telah dilalui oleh abang-abang dan kakak-kakaknya dahulu. Sijil Pelajaran Malaysia. Malam tadi saya sempat lagi bertemu dia di sekolahnya, di SMK Sains Kuala Terengganu. Pada mata zahirnya ia cukup yakin untuk mengharungi cabaran ini.


Afif adalah anak saya yang kelima. Anak bongsu. Ketika lahir beratnya hanya 2.58 kg sahaja. Paling ringan antara adik-beradiknya. Kini beratnya sudah mencecah 59 kg, juga paling besar antara adik beradik yang lain. Mewakili pasukan sekolah bermain tenis dan juga Imam Dua di sekolah. Antara anak yang paling kerap berpindah-pindah sekolah. Dari SK Senaling, Kuala Pilah, SK Sg. Choh, Rawang, SK Bukit Sentosa, Bukit Sentosa, SMK Taman Bunga Raya, Bukit Beruntung hinggalah mengikut saya berpindah ke Terengganu di SMK Seberang Marang, Marang. Keputusannya yang cemerlang pada PMR 2007, telah menempatkan dia di sekolah sekarang. Retetan kehidupannya baru bermula. Tahun depan mungkin dia berada di matrikulasi atau di maktab atau pun terus ke luar negara.


Hari penting ini juga adalah hari penting kepada 465,853 pelajar yang mengambil peperiksaan yang sama. Hari ini juga adalah hari debaran kepada hampir dua juta ibu dan bapa. Ibubapa yang mengharapkan kejayaan anak–anak masing-masing. Anak-anak yang telah bertungkus lumus sepanjang dua tahun pengajian mereka, belajar, mengulangkaji, berbincang dan diasak terus-terusan dengan latih tubi menjawab soalan, dengan satu matlamat mencapai keputusan yang cemerlang dan boleh dibanggakan.


Walaubagaimanapun perjalanan mereka baru sahaja bermula, banyak lagi cabaran dan rintangan hidup yang terpaksa mereka lalui. Ini adalah sebahagian dari rencah kehidupan yang baru mereka rasai dan kenali. Apa pun saya dan emaknya serta bersama-sama berjuta-juta ibubapa lain tetap berdoa untuk kesejahteraan mereka sewaktu mengharungi hari-hari peperiksaan ini, semoga tiada yang ditimpa sakit, demam dan bencana. Kepada pelajar yang terpaksa mengharungi ujian berganda kerana banjir atau musibah saya tetap doakan mereka terus istiqamah dan berjaya menempuh halangan itu dengan jayanya.

Nov 17, 2009

Pensil, Pen Dan ........

Gambar di sebelah adalah sebahagian daripada ratusan pen yang saya perolehi dari pelbagai bengkel, seminar, kursus dan majlis-majlis yang saya hadiri. Pelbagai bentuk dan pelbagai warna, hitam, putih, merah, kuning dan biru. Kadang-kadang ia terbiar dan tersimpan bersama-sama beg-beg dan juga kotak-kotak cenderamata itu.

Semasa bersekolah rendah dahulu, keinginan menulis menggunakan pen cukup tinggi. Maklum sahaja di sekolah rendah dari Darjah Satu hingga Darjah Enam hanya boleh menggunakan pensil. Penggunaan pen tidak dibenarkan sama sekali. Mata pensil pula sering patah dan tumpul. Pensil diasah menggunakan pengasah kecil bulat yang ada cermin di belakangnya. Kalau tidak pun menggunakan pisau lipat kecil dan menghiris batang pensil itu sehingga seinci panjang, karbon pensil dibiarkan panjang terjojol sebelum dihiris tajam. kadang-kadang kedua-dua hujung pensil diasah supaya mudah menukarnya jika mata pensil kembali tumpul. Hari ini anak-anak lebih selesa dengan pensil yang lebih maju ciptaannya. Mereka tak perlu lagi mengasah, hanya beli sahaja karbonnya dengan ukuran yang pelbagai. Apatah lagi kalau di Terengganu, Tahun Lima pun dah pakai e-book.

Kini saya bukan sahaja sudah mampu memiliki pen yang cantik dan berharga, tetapi juga memiliki ratusan pen ‘percuma’ yang suatu waktu dahulu cukup saya dambakan. Cuma saya terfikir adakah saya berpeluang untuk menggunakan semua pen itu.? Walaupun masih rajin menulis, tetapi realitinya saya hanya lebih banyak ‘menaip’. Ha ha ha.

Nov 15, 2009

Ulangsiar

Ini adalah tulisan saya tahun lepas mengenai perpisahan, Bertemu Untuk Berpisah. Sehingga kini saya masih belum bertemu Syed Abdul Halim sahabat lama yang saya kisahkan itu. Tahun ini dan di bulan November ini ramai yang telah bertukar. Walaupun benar kata bidalan, yang patah akan tumbuh, yang hilang akan berganti dan yang berpisah pasti ada pertemuan baru, tapi kesimpulannya tetap satu, ia tetap tidak sama walaupun yang datang itu kembar seiras.

Buat rakan-rakan yang pernah berkampung bersama-sama di Terengganu ini, Juliana, Rohani, Fadzilah dan mentor saya Hajah Halimaton. Saya ucapkan selamat bertukar ke Putrajaya, Kuantan dan Bandaraya Kuala Lumpur. Setiap kali berpisah saya akan terasa ‘kehilangan’. Mungkin seminggu dua ini ‘mood’ saya akan pulih semula. Insya Allah. Tahun hadapan siapa pula. Hu hu hu. Mungkin juga giliran saya pula. Ha ha ha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails