Jan 18, 2012

Daulat Tuanku

Sabtu lepas saya ke Sri Menanti. Menyaksikan sambutan Hari Keputeraan YDP Besar Negeri Sembilan ke-64. Sudah 12 tahun saya tidak menjejak kaki ke Istana Besar Sri Menanti. Istiadat bermula di padang Seri Menanti dengan pemeriksaan kawalan kehormat disudahi dengan pertunjukan 'akrobatik' bermotosikal PDRM. Mulai pagi itu rakyat Sri Menanti berhimpun di padang. Acara rakyat akan berterusan sekurang-kurangnya seminggu. Persembahan pentas di Tasik Londah Naga, permainan gasing, acara melukis, pertandingan memancing, bola sepak antara kerabat dan aktiviti jual beli. Pekan Sri Menanti yang kecil itu kembali rancak bak kata talibun:

Yang capik datang bertongkat
Yang buta teraba-raba
Yang tuli leka bertanya
Yang kecil terambin lintang
Yang jarak tolak-tolakan
Yang pendek bertinjau-tinjauan

12 tahun itu juga lanskap istana telah berubah. Dua bangunan baru, Balai Rong Seri dan Dewan Bankuet gah tersergam dibina bersebelahan Istana Besar Sri Menanti. Balai Rong Seri lebih luas, berupaya memuatkan 1,000 orang tetamu bagi upacara penyampaian darjah, bintang dan pingat kebesaran.  TV berlayar besar dilekatkan di dinding, jelas merakam setiap detik perjalanan majlis penganugerahan. Tidak lagi sesempit ruang Balai Rong Seri di dalam istana. Potrait YDP Besar dan Tuanku Ampuan terdahulu digantung di dinding Balai Rong Seri melonjak nostalgia lampau mengenai salasilah sistem beraja di Negeri Sembilan

Usai sahaja majlis penganugerahan, tetamu beralih menikmati santapan tengahari di Dewan Bankuet. Dewan ini dihiasi dengan lampu kristal berkerlipan dan hiasan dinding yang menyerlah. Makan tengahari itu lebih berselera lagi dengan dendangan penyanyi Aisyah. Koleksi lagu-lagu 60an dan lagu kotemporari begitu menyentuh hati termasuk lagu Tunang Pak Dukun (Pak Dukun Bertunang pulo... Bertunang Si Anak Daro.... )

Petang itu saya meninggalkan Istana Besar Sri Menanti melalui Kg Ulu Parit, Terachi. Istana yang setanding dengan keunikan Istana  Iskandariah di Kuala Kangsar dan Istana Pahang di Pekan. Istana lain saya kurang maklum kerana tidak pernah dijemput. Ha ha ha.

Jan 9, 2012

Ubat Oh Ubat

Hampir setiap kali pulang ke rumah, saya memilih untuk melalui Jalan Dato Hamzah melintasi Masjid Negeri, A&W sehingga di penghujung jalan simpang tiga akan terpempan dengan bangunan Seremban Parade. Di bawah jalan itu terdapat lembah bernama Taman Tasik Seremban. Taman ini menganjur panjang sehingga ke Hotel Royal Bintang di Jalan Taman Bunga.

Setiap petang ramai kaum Cina yang muda dan tua berlari-lari anak dan berjalan kaki di sekitar taman tersebut. Senaman dan aktiviti mengeluarkan peluh ini sudah menjadi budaya kehidupan mereka. Percayalah!, dimana-mana pun mereka tinggal mereka lebih unggul dalam menjaga kesihatan.

Agaknya benarlah tips penjual ubat yang mengatakan, kalau jual ubat kepada masyarakat Cina cukuplah dengan pujukan; " Apek aa kalau makan ini ubat aa, mesti badan sihat, umur panjang looo... . Pasti mereka beli.

Kalau jual ubat pada kaum India pula katakan begini; " Aya ini ubat bagus punya, Mahathir pun ada beli, Samy Vellu pun ada beli...... Agong pun makan jugak....". Pasti mereka tertarik untuk membeli kerana kaum India amat mementingkan status.

Kepada kaum Melayu cukuplah kalau katakan; "Bang ubat ni bagus bang. Kalau abang tak percaya, abang beli dulu.... petang ini abang makan dua biji. Malam nanti abang tengok...... puhhhh". Sambil jari telunjuk menegak ke atas macam simbol 1Malaysia tu. Tak perlulah saya terangkan maknanya. Kalau faham, baguslah. Kalau tak faham tak dapek den nak nolong eh doh.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails