Jun 19, 2012

Zaaba Pemikir Ulung

Esok saya akan menghadiri Majlis Jejak Warisan Teratak Zaaba di Jempol.  Siapa yang tidak mengenali Zaaba?. Nama penuhnya Zainal Abidin bin Ahmad. Pendeta Zaaba dilahirkan di Kg Kerdas, Batu Kikir , Kuala Pilah (kini dalam daerah Jempol) pada tahun 1895.

Ketika tokoh besar ini meninggal dunia pada 23 Oktober 1973 saya masih bersekolah menengah. Beliau menulis banyak buku terutama dalam tatabahasa Melayu seperti buku Ilmu Mengarang Melayu, Buku Pelita 1, Pelita 11 dan Pelita 111 yang masih sempat saya temui. Sesudah dewasa saya telah membaca beberapa buah buku karangan beliau antaranya 'Perangai Bergantung Kepada Diri Sendiri' (1982) yang sarat dengan kritikan terhadap perangai dan amalan orang Melayu yang merugikan.

Bagaimanapun beliau banyak menyumbang dan terbukti ketokohannya dalam bidang bahasa Melayu. Zaabalah yang menandai babak awal perkembangan ilmu bahasa dan linguistik Melayu baharu sejak tahun 1920an, kira-kira satu dekad lebih awal daripada tokoh linguistik Amerika yang berpengaruh di Barat iaitu Leonard Bloomfield pada tahun 1930an dengan linguistik strukturalnya. Malah ia telah memperkenalkan konsep pola bunyi bahasa dalam analisisnya mengenai bahasa Melayu sejak 1930an lagi yang kini dikenali dengan istilah fonologi.  

Di negara ini pengaruh tatabahasa karangan Zaaba masih digunakan dalam sistem pendidikan negara sehingga tahun 1968. Bahkan buku Tatabahasa Dewan yang menjadi buku pegangan Kementerian Pelajaran Malaysia, misalnya masih tetap menggunakan buku Zaaba sebagai salah satu rujukan penting. 

Awal bulan ini di Seremban, Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) telah mengadakan Kolokium Zaaba sebagai pemangkin kepada usaha melahirkan 1 juta Zaaba. Walaupun bunyinya terlalu retorik, tetapi langkah ini seharusnya disanjung. Apatah lagi selepas 39 tahun pemergiannya, tiada seorang pun lagi yang layak dinobatkan sebagai seorang Pendeta. Malah ia menjadi 'pusako' dan kebanggaan orang Negeri Sembilan.

Zaaba Melayu genius yang memiliki pemikiran jauh terkehadapan. Pelajar pertama lulus Senior Cambridge di Negeri Sembilan (1915), boleh berbahasa dalam empat bahasa, Inggeris, Melayu, Arab dan Belanda. Pernah dilantik sebagai pensyarah Bahasa Melayu di University of London (1947-1950) dan Pensyarah Kanan University Malaya di Singapura (1953). Beliau juga berjaya memperolehi Diploma Bahasa Arab di London dan menamatkan pengajian Ijazah Sarjana Muda Kepujian dari University of London (1953) ketika berusia 58 tahun.

Segala jasa dan sumbangannya kepada negara telah meletakkan beliau sebagai karyawan yang tiada tolok bandingnya dengan penganugerahan 'Pendeta' oleh Kongres Bahasa dan Persuratan Melayu ke 3 di Seremban pada tahun 1956. Beberapa tahun kemudian beliau dianugerahkan Ijazah Doktor Kehormat Kesusasteraan Melayu oleh Universiti Malaya (1959).  Anugerah terakhir sebelum permergiannya ialah Doktor Kehormat oleh Universiti Kebangsaan Malaysia (1973) yang tidak dihadirinya kerana uzur. Begitulah secebis kesohoran Tan Sri Dr Zainal Abidin bin Ahmad. Al Fatihah. 

Jun 18, 2012

Yang Ditunggu Telah Tiada, Yang Ada Sudah Pergi


http://andamananggun.fotopages.com/
Tajuk posting ini adalah kata-kata perbidalan orang Negeri Sembilan mengenai ikatan perkahwinan. Oleh kerana pegangan adat perpatih tidak lagi begitu kuat sekarang. Ramai di kalangan generasi baru sudah tidak mengetahui banyak perbidalan dan perkataan serta peraturan adat perpatih. Perbidalan ini pun saya perolehi ketika berbual dengan Dato' Akhir Zaman seorang dato lembaga dari Rantau (pekan kecil dalam daerah Seremban). Dahulu sebelum negara merdeka dato' lembaga ini mempunyai kuasa mengutip cukai dari peniaga-peniaga yang melalui Sungai Linggi.

Maksud perbidalan ini ialah apabila seseorang isteri yang dikahwini telah meninggal dunia, maka lucutlah kedudukan dan hak suami ke atas suku isteri. Kerana itu mengikut adat perpatih, suami yang kematian isteri ini akan dijemput semula oleh waris suku untuk kembali semula ke kampung halamannya. Adat ini dikenali sebagai istiadat 'menjemput'.

Itulah nasib 'semenda' yang amat ditakuti oleh kebanyakan 'lelaki luar' dari Negeri Sembilan yang menyangka apabila berkahwin dengan perempuan Negeri Sembilan  akan tergadailah harta bendanya apabila isterinya meninggal dunia. Bak kata pantun dua kerat orang 'nogori', 

                                           Tak tajak 'cangko',
                                           Tak beranjak, 'beranso'

Tetapi sebenarnya tidaklah  begitu. Mengikut adat perpatih, apabila berlangsungnya sesuatu perkahwinan, si lelaki akan meninggalkan kampung halamannya dan menetap di kampung ibu isterinya sebagai orang semenda. Pada zaman dahulu si lelaki (semenda) akan mengusahakan tanah keluarga (tanah adat) isterinya dan terus menetap sehingga akhir hayatnya.  Kerana itu apabila isterinya ditakdirkan meninggal dunia, semenda ini terpaksa kembali ke kampung halamannya dan kebajikannya akan dijaga oleh waris sukunya pula. Itulah makna istiadat menjemput tadi. Satu lagi istilah yang cukup popular ialah 'masuk suku'. Ia dilakukan bagi orang luar Negeri Sembilan atau orang 'nogori' yang tidak mempunyai suku supaya apabila berlaku kematian isteri, suku angkat ini yang menguruskan kebajikan suami yang sudah menjadi duda.

Amat jauh berbeza keadaannya  pada masa sekarang, tidak ramai lagi pasangan yang berkahwin mendiami tanah-tanah adat ini. Kebanyakan tanah adat hanya tinggal terbiar dan tidak terurus. Pasangan baru lebih suka membeli rumah di taman-taman perumahan. Mereka juga lebih suka mendirikan kediaman di 'tanah-tanah tebus' daripada bergantung kepada tanah adat yang semakin kecil saiznya dan terpaksa terikat dengan peraturan adat istiadat ini. Jika isteri meninggal dunia pun, tiada siapa yang perlu datang 'menjemput' lagi dan tak perlu juga bersusah payah untuk 'masuk suku', kerana sudah boleh masuk penuh. Ha ha ha. 

Nota:
Cangko - Cangkul
Beranso - Perlahan-lahan keluar
Tanah tebus - Tanah hakmilik bebas

Jun 15, 2012

Bahasa Jiwa Bangsa

http://qayrolpem.blogspot.com/2011/01/bahasa-jiwa-bangsa_15.html
"Apa itu 'tating' ". Persoalan ini sahaja saya lontarkan pada seorang pelajar 'praktikal' di pejabat. "Entahlah (Pak) Cik".
"Tak tahu"
"Tak"
"Asal mana"
"Orang Negeri".
"Betul tak tahu"
"Betul". 

Malang betul. Perkataan itu telah hilang dalam kamus generasi muda anak Negeri Sembilan. Gadis manis ini baru sahaja berumur 24 tahun. Masih muda. Saya fikir banyak lagi loghat 'Nogori' yang dia tidak tahu. 

Jadi apa tating itu. Cer citer.

Tating ialah perbuatan menghidang makanan kepada tetamu di kenduri kecil atau kenduri kahwin. Ia dimulakan dengan membuat satu barisan panjang antara tujuh atau lapan orang dari dapur sehingga ke tempat jamuan. Hidangan makanan tadi akan diedarkan melalui rantaian manusia tadi. Ia dimulakan dengan 'air', 'jamba', pinggan, nasi. Tidak boleh salah. Tidak boleh nasi dulu atau pinggan dulu. Itu peraturannya dan budayanya.

Jika perkataan tating itu pun dia tak tahu, tentulah peraturan menghidang itu pun dia tidak tahu. Budayanya pun dia tidak tahu. Tidak hairanlah apabila semakin banyak bahasa lama hilang, semangat bahasa dan budayanya pun turut hilang. Kenapa boleh hilang dan lenyap?. Nak tahu juga ke jawapannya. Sebab hidup kita sudah semakin senang dan mewah. Semangat gotong royong pun sudah semakin pupus. Kita mahu cepat dan pantas. Kita pun tak mahu terlalu bersusah payah. Kalau kenduri, kita guna katering dan makan cara 'buffet'. Tak mainlah tating-tating tu.

Saya tanya lagi apa maknanya 'mengubah'. Satu lagi istilah 'nogori' yang dikaitkan dengan amalan gotong royong dan menanam padi. Dia mengeleng lagi. Kalau lah saya tanya apa maknanya perkataan lama seperti melansit, longot, menadir dan lain-lain lagi. Tentulah gelengnya semakin lama dan panjang. Dah tu camno....

Nota:

Air = air minuman
Jamba = Dulang yang mengandungi lauk-pauk
Mengubah= Anak benih padi yang dipindahkan dari tapak semaian ke petak sawah secara gotong-royong

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails