Aug 5, 2012

Turun Padang

Sudah 16 hari Ramadhan tahun ini kita lalui, InsyaAllah dengan tenang. Tahun ini saya merasa agak damai, kerana tidak terlalu sibuk berbuka di luar. Tahun lepas saya telah berbuka dari negeri ke negeri. Sebahagiannya terpaksa bermalam, sebahagiannya kembali semula ke rumah ketika waktu sudah dinihari. Begitulah perubahan hidup dari tahun ke tahun.

Tahun ini saya 'turun padang' di dapur menolong isteri. Setiap hari cuti saya akan mencuba resepi baru. Oleh kerana teknologi maklumat sekarang yang sudah canggih, resepi-resepi masakan hanya disemak melalui  'google'. Hanya dengan menaip beberapa patah aksara di telefon pintar, resepi lengkap sudah boleh diakses dan lauk pauk yang enak boleh dimasak. Akhirnya saya telah berjaya memasak beberapa resepi masakan yang menyelerakan seisi keluarga. Antaranya Udang Masak Lemak Kacang Panjang, Paprik Ayam, Ayam Goreng Halia, Sambal Ikan Bilis Kentang dan resepi-resepi yang mudah-mudah. Tanpa terlupa saya juga telah menyediakan Teh ala Arab yang enak rasanya.

Oleh kerana Teh Arab ini enak sangat rasanya saya turunkan resepinya yang diambil dari SINI

Resepi Teh ala Arab

Bahan-bahan:
6-7 uncang teh
1 liter air
direbus bersama untuk mendapatkan rasa teh yg kuat dan pekat
5ooml susu segar
gula secukupnya – jika guna susu pekat lagi lemak berkrim
secubit garam
5 kuntum bunga cengkih
5 biji buah pelaga

Cara-cara:
6-7 uncang teh, 1 liter airdirebus bersama untuk mendapatkan rasa teh yg kuat dan pekat
5ooml susu segar gula secukupnya – jika guna susu pekat lagi lemak berkrim secubit garam
5 kuntum bunga cengkih
5 biji buah pelaga.
campur semua bahan kacau ..akhir sekali masukkan bunga cengkih dan buah pelaga.

Selamat Mencuba

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails