Oct 26, 2012

Kenapa Menyusahkan...


Malam tadi di hadapan Restoren ‘mamak kembar’ Presint 9 saya terkial-kial mengundurkan kereta untuk keluar. Tapi tetap tak lepas. Sebuah kereta berwarna putih yang diletakkan di tepi jalan menghalang  ‘bontot’ kereta saya keluar sepenuhnya. Masuk kembali  dalam petak ‘parking’ untuk memberi laluan pula kepada deretan kereta yang melalui lorong yang sempit itu. Saya mengira ini bukan kali pertama. Sudah berkali-kali saya tersekat kerana kereta lain menghalang keluar daripada tempat ‘parking’.  

Walaupun dengan ‘kesabaran’ yang tinggal sedikit saya akhirnya berjaya juga keluar dengan ‘susah payah’. Saya anggap ‘puak-puak’ ini bukan sahaja lemah IQ tetapi juga EQ.  Kalau nak beli barang atau berhenti sebentar ‘timbangkanlah’ persekitaran kita. Adakah kereta kita menghalang laluan orang lain atau adakah cara kita meletakkan kereta tidak memakan ruang sehingga kereta lain tidak boleh masuk di parking yang separuh kosong.  

Bukan sahaja mengenai parking, tetapi juga  ‘hal-hal lain’.  Beberapa hari lepas saya telah menegur seorang pemandu wanita yang meletakkan kereta di laluan sempit di kawasan letak kereta bangunan pejabat di Seremban. “Puan telah menghalang laluan, …. puan telah menghalang laluan ya”. Dua kali saya lontarkan kata-kata itu dari cermin tingkap kereta saya yang terbuka.  Ia menerima teguran saya dengan senyuman.  Alhamdulillah.

Petangnya sekali lagi kereta saya disekat untuk keluar. Parking betul–betul di belakang bonet kereta saya. Berkali-kali hon kereta dibunyikan . Turun  seorang wanita yang berurusan dengan sebuah pejabat kerajaan. Manis senyumannya. “Kenapa tak telepon….?. Saya tak melayannya,  “Cepatlah puan, saya nak hadir mesyuarat”… . Dia masuk ke keretanya dan mengangkat sekeping kertas atas dashboard. Baru saya faham maksudnya. Tapi manalah saya nak belek kereta dia depan belakang, sedangkan waktu tu hujan lebat. Sekali lagi saya fikir kenapa menyusahkan…….. grrrrrrrh.

Nota:

IQ = Intelligence Quotient
EQ = Emotion Quotient

Oct 25, 2012

Alam Misteri


Besok umat Islam akan menyambut Hari Raya Qurban. Sekali lagi kita kembali ke kampung, lebuhraya dan jalan raya kembali sesak.  Saya mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Eid Adha kepada rakan taulan dan rakan siber.

Minggu seterusnya akan diikuti pula kepulangan para jemaah haji ke tanahair. Insya Allah kita doakan mereka kembali dengan haji mabrur. Akan terdengar lagi cerita-cerita misteri mengenai diri mereka di tanah suci Makkah. Seorang penonton rancangan ‘Tanyalah Ustaz’ musykil tentang apa petandanya, sewaktu beliau menunaikan haji dahulu melihat sekumpulan anjing di Masjidil Haram. Adakah anjing di Makkah?.

Saya mulakan dengan cerita misteri ini hanyalah sebagai pembuka kata. Kerana ramai sungguh daripada kaum Melayu ini yang amat gemar dengan cerita-cerita mistik dan hantu. Sehinggakan cerita karut marut ini telah begitu popular dan mengaut untung yang berbaloi kepada majalah, akhbar tabloid, dan filem yang mendokongnya.

Saya juga dulu, ulangi ya... dulu adalah peminat kisah-kisah hantu dan misteri jugak. Pelakon watak hantu dan misteri yang tersohor di Radio Singapura tahun 60an adalah Jah Lelawati. Hilaiannya dalam ‘Bangsawan di Udara’   memang menyeramkan. Apatah lagi rumah kami memang terpencil dan di pinggir hutan.  Jah Lelawati adalah penulis skrip dan pelakon bangsawan yang mempunyai ramai pengikut di Malaysia, Brunei dan sebahagian kawasan di Indonesia. Pernah juga berlakon dalam filem Anak Dara (1966) bersama Mat Sentol.

Tahun 1980an sehingga tahun 1990an saya ‘terperangkap’ pula dengan cerita Siri Bercakap Dengan Jin (SBDJ) tulisan Tamar Jalis.  Kisah misteri SBDJ yang mengandungi 284 siri ini terus ditulis sehingga tahun 2005. Sebahagiannya telah dibukukan. Terjual melebihi sejuta  naskhah, jauh mengatasi jualan buku tulisan Sasterawan Negara. Satu sahaja yang amat menarik berkaitan cerita SBDJ ini ialah hubungan rapat seorang cucu dengan datuknya. Plot SBDJ boleh dijadikan kajian mengenai kehidupan misteri bangsa Melayu yang memang misteri. Penuh dengan dendam, pemujaan, sering ingin menunjukkan kelebihan, menduga-duga, bermuka-muka, cepat terasa dan pada masa sama memaparkan watak putih datuk Tamar Jalis, yang penyabar, kuat semangat, istiqamah, tegas dan amanah mewarnai dunia misteri Melayu itu.

Kegilaan saya mengenai kisah misteri dan ghaib ini sudah kendur dengan peralihan usia. Lebih banyak misteri alam ini pula yang perlu diperhatikan. Sesungguhnya alam ini lebih misteri daripada segala yang misteri. Kisah-kisah dan firman Allah  dalam Al-Quran mengenai perkara misteri dan ghaib telah banyak dikaji. Pelbagai jumpaan dan ilmu baru telah dizahirkan oleh saintis dan juga ilmuwan lain. Marilah kita bersama-sama pula kembali melihat kisah-kisah ghaib dan misteri yang dinyatakan dalam Al-Quran, mudahan-mudahan kita tergolong dalam golongan mereka yang berfikir dan berjaya di dunia wal akhirah.  Amin.

Oct 8, 2012

Aku Suka Menulis

Sudah lama tidak menulis. Memasak juga tidak. Blog Biso Bonar ini dibiarkan kontang hampir sebulan tanpa dijamah.

Walaubagaimanapun pada masa sama saya telah meniti dari blog ke blog untuk melihat citrawarna yang pelbagai. Cerita seorang budak sehingga cerita seorang tua. Hingga terhenti di sebuah blog yang menitipkan petua-petua berguna kepada penulis blog yang sering kekeringan idea. Saya perturunkan linknya DI SINI.

Apa pun yang lebih penting ialah keinginan dan azam yang keras untuk menulis. Kalau dah jenis pemalas tu pemalas jugak, walaupun petua itu turun dari langit.......

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails