Sep 11, 2021

Handphone Tidak Berbunyi Lagi


Sudah 428 hari bersara. Lingkungan hidup yang tidak lagi sibuk. Paginya mandi lebih awal, siap berpakaian. Sembur sedikit minyak atar. Keluar rumah dan memandu kereta ke masjid. Masjid Imam Haji Kahar  hanya lebih kurang 2 kilometer. Menunaikan solat subuh dan kembali ke rumah.

Rutin pagi selepas pulang dari masjid, memasak sarapan. Menu tidak banyak pilihan. Hampir sama setiap minggu, cucur kodok, roti canai atau membikin nasi goreng daripada lebihan nasi sejuk. Sambil memasak sambil mendengar video ceramah Ustaz Dato Shamsuri  daripada Facebook. Jika tiada pilihan, beli sahaja dari warung-warung kecil di sekitar Pekan Rantau. Selalunya destinasi pilihan ke Warung Mek Ayu Kelantan. Beli nasi kerabu atau lontong dan kuih muih.  

Hidup pagi sekarang jauh berbeza daripada kehidupan bekerja dahulu. Dulu solat subuh di Surau Silaturrahim di Putrajaya.  Hanya berjalan kaki sahaja, tidak sampai 100 meter dari rumah. Kemudiannya bersiap-siap ke pejabat. Sarapan pun di kantin pejabat. Kalau tidak beli sahaja nasi lemak bungkus di kedai bawah apartment. 

Kini hidup lebih tenang. Tidak lagi tergesa-gesa. Tiada stress. Tiada tarikh akhir yang perlu di kejar. Penting sekali tiada lagi deringan HP. 

No comments: