May 15, 2013

Jauh Perjalanan, Luas Pandangan....

Kereta saya yang berusia enam tahun itu sudah merentasi perjalanan melebihi 190 ribu kilometer. Perbandingannya saya telah berada di separuh perjalanan ke bulan jika ada jalan raya dibina ke sana.

Sejak bertugas di Seremban, setiap hari saya meredah perjalanan 150 kilometer sehari. 5000 kilometer sebulan sudah menjadi lumrah.Begitulah kehidupan musafir di zaman moden ini. Keluar di waktu pagi dan pulang ketika azan maghrib dilaungkan. Bila akan berakhir. Saya belum lagi menepuk dada untuk membuat pertanyaan.

Jauh perjalanan, luas pandangan. Lama hidup banyak dirasa adalah perbidalan yang sangat sinonim dengan kehidupan saya sejak 10 tahun terakhir ini. Dari Kuala Lumpur ke Marang, kembali ke Putrajaya dan kini di Seremban.

Dua hari lepas anak buah saya telah ditawarkan kenaikkan pangkat dan diarah bertukar ke Klang. Perjalanan sehala dari Seremban ke Klang melebihi 90 kilometer. Dia merasa tidak mampu untuk berulang, berjauhan daripada suami dan anak-anak juga bukan pilihan.

Saya boleh menyelami kesusahannya, Pada tahun 1998 saya pernah berulang alik dari Kuala Pilah ke Kuala Lumpur, 120 kilometer sehala. Akhirnya saya terpaksa menyewa bilik kecil di deretan bangunan kedai di Jalan Bangsar. Sehingga hari ini saya masih takjub, bagaimana saya boleh melakukannya selama tiga tahun berpisah dengan anak isteri dan pulang pada hujung minggu. Ada ketika yang sibuk tidak pulang hingga minggu ketiga.

Bersabar adalah perkataan yang mudah untuk diucapkan, tetapi ketabahan lah yang menentukan samada kita berjaya atau tidak melaluinya. Kepada mereka yang dinaikkan pangkat tetapi melalui ujian dan kegetirannya, bersabarlah. Manakala yang dinaikkan pangkat masih lagi terus selesa di tempat lama atau pun tidak berpisah dengan anak isteri, bersyukurlah.


May 13, 2013

Menaruh Harapan

PRU13 telah berlalu. Tapi raungannya masih lagi kedengaran sehingga hari ini. Memang sukar untuk redha terhadap apa yang terjadi. Saya bukan orang politik. Sesekali  saya menyampuk juga dalam FB. Sekadar memberi pandangan. Itu pun ada yang 'melangsang' tak puas hati dengan usikan-usikan nakal saya. Mungkin kerana taksub yang berlebihan atau pun mereka memang tegar dengan parti yang mereka sokong.
 
Latar belakang keluarga saya pun bukan daripada keluarga tegar berpolitik. Kaum kerabat saya lebih ramai golongan agamawan. Bapa saya dulu dipanggil 'Lebai', tetapi gelaran itu hilang apabila abah pulang dari tanah suci Makkah dengan panggilan 'Ngah Haji' pada tahun 1977.  Ia kekal sehingga bapa saya meninggal pada tahun 2003.
 
Selepas negara semakin aman, ramai di kalangan keluarga terdekat dan sepupu sepapat yang melanjutkan pelajaran ke sekolah agama. Ketika itu sekolah Agama adalah pilihan terakhir selepas sekolah Inggeris atau sekolah Melayu. Ramai daripada mereka yang mampu melanjutkan pelajaran sehingga ke universiti di Mesir, Jordan dan universiti dalam negara.  Sebahagiannya kembali dan bertugas sebagai 'kadi', ada yang bekerja sebagai guru, pensyarah atau membuka kelas tahfiz. Ada yang meneruskan pembelajaran sehingga ke peringkat Phd dalam bidang pengajian masing-masing.
 
Beberapa orang bapa saudara dan juga sepupu saya juga bertugas sebagai Imam di masjid dan surau terutama di sekitar bandar Seremban ini. Kehidupan mereka juga lebih selesa dengan kemudahan kediaman yang disediakan. Apabila kenduri kendara ramai yang datang membantu, sebahagian besar adalah anak-anak murid mereka daripada kelas-kelas pengajian yang dibuka dan ahli kariah. Oleh kerana bantuan yang diberikan berupa tenaga dan wang ringgit, maka selalunya kenduri yang dilangsungkan hanya menanggung kos yang minima. 
 
"Lihatlah bagaimana Kami lebihkan sebahagian dari mereka atas sebahagian yang lain (dalam rezeki pemberian Kami itu) dan sesungguhnya pemberian di akhirat lebih besar tingkatan-tingkatan perbezaannya dan lebih besar tambahan-tambahan kelebihannya." ( Al-Israa' 17:21 )
 
Begitulah perubahan zaman, dahulu ramai ibu bapa yang berlumba-lumba menghantar anak mereka  ke sekolah Inggeris tapi kini ramai pula yang menghantar anak-anak mereka ke sekolah agama dan tahfiz Al-Quran. Penubuhan sekolah agama sains pada tahun 2001 telah membuahkan hasil. Dua tahun lepas solat tarawih di surau kediaman kami berimamkan seorang doktor perubatan yang baru balik dari Mesir.
 
Kini MRSM sejak tahun 2010 telah mengadakan program Ulul Albab. Pelajar-pelajarnya dibimbing untuk menghafal 30 juzuk Al Quran sebaik sahaja tamat di tingkatan lima. Saya percaya dalam tempoh sepuluh tahun lagi golongan profesional seperti doktor, jurutera, akauntan, ahli farmasi, ahli fizik, ahli kimia dan ramai lagi akan lebih memahami ilmu Islam. Mereka adalah generasi pelapis kepada kelahiran golongan mahir Al-Quran, Saintifik dan Ijtihad. Satu generasi baru yang diyakini mampu mencontohi kehebatan tamadun Islam di Andalusia.
 
Nota:
 
Melangsang - menyerang secara tiba-tiba
 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails