Apr 3, 2011

Legenda Tok Kelembai

Malam tadi saya telah menyaksikan pementasan drama masyarakat Orang Asli bertajuk Legenda Tok Kelembai di Panggung Percubaan, Universiti Putra Malaysia.

Jalan ceritanya mudah. Tok Kelembai adalah Batin kepada suku kaum Che Wong yang handal mengubati pelbagai penyakit menggunakan kuasa alam. Kehebatan ini telah menimbulkan rasa iri hati kepada dua orang lagi sahabatnya Tok Hitam dan Tok Jernang.


Sang Kelembai yang bersedih dengan keadaan itu telah membawa diri ke Gunung Benung dan menyumpah dirinya menjadi batu.


Peristiwa itu telah menyedarkan Tok Hitam dan Tok Jernang yang menyesal kerana sifat dengki mereka telah menyebabkan perkampungan mereka huru hara. Akhirnya mereka membuat keputusan untuk kembali bersatu padu dan menghindarkan diri daripada menyimpan perasaan dengki kepada orang lain.


Begitulah secebis kisah masyarakat yang berlaku di mana sahaja samada di alam sebenar atau pun dalam filem dan drama. Selalunya bila ada tokoh berkebolehan mereka sering difitnah dan dipandang serong. Bila mereka ini telah tiada barulah nama mereka dipuja dan dipuji sehingga melangit tahapnya.


Malam itu juga saya teruja makan pulut dalam 'periuk kera' yang didatangkan khas dari Tasik Bera, makanan tradisi Orang Asli suku kaum Semelai.

5 comments:

nohas said...

Pulut tu makan dengan apa? Kalau ada rendang, sedap tu..

Pok Li said...

nohas
Makan saja. Ia dimasak kukus. Rasa pulut

en_me said...

sodappnyerr.. ehehe

Pok Li said...

en_me
Memang sodap

Don Balon said...

Pokli..
beloh2 rompin memanc demeh buat lemanc dalanc periuk kera..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails