Apr 3, 2011

Tiada Siapa Dapat Menduga

Pada Jumaat lepas saya menerima sms. Seorang lagi sahabat meninggalkan alam fana ke alam baqa. Al Fatihah.


Jumaat minggu sebelumnya, saya menerima sms bahawa beliau dilanggar motorsikal ketika melintas jalan selepas selesai solat Jumaat. Koma dan dihantar ke HUSM Kubang Kerian, Kelantan.

Demikianlah cerita Encik Atan yang masih sihat walafiat 'hilang' kerana kemalangan jalan raya.

Encik Atan adalah kawan lama saya. Kami mula berkenalan ketika bertugas di Pilihanraya Sarawak pada tahun 1996. Tinggal sebilik di sebuah hotel di Pekan Betong dalam Bahagian Sri Aman. Sudah 15 tahun berlalu. Masih teringat makan bersama ayam golek di pekan Betong yang terkenal enak. Begitu juga sama-sama menikmati nenas Sarawak waktu sarapan pagi. Memang manis.

Dalam masa dua minggu itu kami sempat sampai ke Lubok Antu dan Saratok sebelum kembali semula ke Semenanjung.

Selepas 10 tahun terpisah, saya kembali bekerja bersamanya di Terengganu pada tahun 2006. Cuma saya di Marang dan dia di Setiu. Arwah bersara tahun 2009 dan memilih untuk menetap di Marang walaupun dia kelahiran 'Kemamang'.

Sesekali dia datang ke pejabat bercerita tentang dunia persaraan, mengenai kerja-kerja kemasyarakatan di taman kediamannya. Awal tahun 2010 saya kembali semula ke Kuala Lumpur. Itulah tahun terakhir pertemuan kami.

Saya bercadang jika turun ke Marang saya akan singgah menziarahinya di Serating. Apakan daya tiada siapa dapat menduga ketentuan Ilahi. Doa saya semoga 'arwah' tergolong dalam golongan yang diterima amalannya dan terpilih untuk memasuki syurga Allah. Amin

3 comments:

Abu Aiman said...

inna Lillahi wainna ilaihi raaji'uun.

zino said...

salam takziah utk keluarga arwah... al fatihah....

AMMOSHAM said...

boss, saya dapat tahu pagi tadi. al-fatihah

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails