Jan 4, 2011

Di sini Tiada Duit

'Di sini Tiada Duit' adalah tajuk posting sebuah blog politik. Ia menceritakan 'kebimbangan' seorang lelaki yang takut kehilangan wang lalu menanamnya dalam sebuah lubang yang digalinya di pinggir hutan. Selepas menimbus lubang tersebut ia memacakkan paparan, "Di sini tiada duit'.

Cerita ini dikiaskan kepada seorang ahli politik yang menolak sebarang andaian terdapat usaha damai antara dua parti Melayu semata-mata kerana beliau hadir di suatu majlis yang turut dihadiri oleh pemimpin-pemimpin tertinggi parti seterunya. Secara mudah, kenapa harus bimbang tentang andaian itu jika memang isu itu memang tiada.

Saya tidak berminat untuk mengulas cerita-cerita politik tersebut. Pertama kerana saya bukan orang politik. Kedua saya akan menentukan pilihan apabila sampai masanya nanti. Cuma saya ingin menambah cerita yang tidak tamat. itu.

Cerita itu telah saya baca ketika berumur tujuh atau lapan tahun. Ia dipetik daripada sebuah buku himpunan cerita-cerita teladan kanak-kanak. Buku cerita itu pun telah hilang (dibakar?) ketika rumah kami dibesarkan lagi.

Penghujung ceritanya, seorang lelaki lain bernama Abu Tausi telah memerhati kejadian tersebut dengan asyiknya. Sebaik sahaja lelaki yang empunya wang itu beredar, ia bersegera pula menggali lubang tersebut dan mengambil wang yang ada.

Namun tindakannya lebih 'bodoh' dari lelaki yang pertama tadi, kerana ia memacak pula paparan yang tertulis, "BUKAN ABU TAUSI YANG MENCURINYA'

Kalau ia hendak dikiaskan juga kepada ahli politik, siapakah agaknya .....

Jan 1, 2011

Mood Aku Terganggu (3)

Selamat Tahun Baru diucapkan buat yang singgah dan membaca blog Biso Bonar ini. Tarikh 1.1.11 adalah sepasang nombor kembar yang cukup cantik. Entah berapa ramai yang membida nombor tersebut untuk pendaftaran kenderaan mereka. Mungkin habis juga bertaruh beribu-ribu ringgit. Tapi tentunya jauh lebih murah daripada MCA1 yang dibida dengan nilai RM300,100. Kata bidalan 'mahal rantai daripada beruk'.

Ramai juga yang melangsungkan perkahwinan hari ini, Ddiucapkan tahniah semoga kekal abadi sehingga ke akhir hayat. Adakah mungkin pasangan pengantin tersebut bercita-cita juga untuk mendapatkan 11 orang anak. Saya fikir dalam keadaan sekarang tak ramai yang berhasrat begitu.

Di pagi tahun baru ini juga saya ke Melaka sekali lagi. Sebelum bertolak saya melihat seimbas lalu cukai jalan kereta. Tarikh tamat tempoh 15 Januari 2011. Tak berapa hari lagi tu. Kena semak ada saman ke tidak. Sambil memanaskan enjin saya taip mesej sms POLIS SAMAN WNY**** dan 'send' ke 15888. Mak ai. dah ada dua saman bernilai RM600. Taip pula nombor kereta satu lagi. Mak aiiii... ada 9 saman..... .

Di pagi tahun baru ini betul-betul menganggu mood saya. Alahai saman ekor......

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails