Sep 11, 2011

Dedikasi Untuk Ayah

Hujan lebat dan sesekali renyai itu mengiringi perjalanan kami  dari Putrajaya ke Gua Musang. Hanya selepas bandar Raub cuaca panas kembali. Alhamdulillah perjalanan hampir empat jam itu berjalan lancar.

Saya sampai di daerah ini ketika hampir waktu solat Zuhur. Gua Musang adalah daerah paling besar di Kelantan, bersempadan dengan Pahang di selatan, Terengganu di timur, Perak di barat manakala di utara bersempadan dengan daerah Jeli dan Kuala Kerai. Daerah yang mempunyai laluan keretapi  menghubungkan  pekan Gua Musang dengan pekan Gemas di Negeri Sembilan.

Petang itu saya menyaksikan persembahan dikir barat daripada Halim Yazid. Pendikir yang terkenal dengan lagu Anak Tupai. Usianya sudah separuh abad, tapi masih nampak muda dan lincah. Keistimewaannya, dia menggunakan lagu-lagu dikirnya sebagai motivasi kepada penonton dan pendengarnya. Lirik lagu-lagu dikir baratnya adalah rakaman kehidupan peritnya semasa kecil sehingga zaman remaja.

'Saya masa kecil hidup susah. Pergi sekolah berjalan kaki. Yuran sekolah RM3.90 sepenggal saya tak mampu bayar.... tapi ayah saya kata sekolahlah .... sekolah tak perlu duit. Bila cikgu mintak bayar yuran.... saya hanya jawap saya nak sekolah.  Bila cikgu minta lagi .... ambo royak ambo nok sekoloh.

Lagu Balik Asal diposting ini liriknya merakamkan sebahagian kecil daripada cerita kesusahan dan kepayahannya. Ketika orang lain mengikuti rombongan sekolah dia seorang yang tertinggal. Ketika dia memperolehi SPM pangkat satu, ayahnya terpaksa menjual ayam kesayangannya untuk menampung perbelanjaan Halim ke tingkatan enam. Apabila  Halim berjaya pula memasuki universiti, ayahnya terpaksa menjual tanah sekangkang kera milik keluarga mereka bagi mendapatkan duit RM1000.00.

Kerana itu tidak hairanlah jika Halim menujukan lagu ini khusus untuk ayahandanya yang tercinta. Ayahnya  sanggup berkorban apa sahaja demi kejayaan pendidikan anak-anak. Sepatah kata Halim; " Ayah saya tak sekolah, tapi ayah tetap suruh saya pergi sekolah. Kata ayah, sekolahlah, sekolah boleh jadikan kita kaya, jadikan kita besar, jadikan kita sohor.'

6 comments:

Sidratul Muntaha said...

mmg nampk muda la pokli
mati2 kome ingat umur baru 30 thun..

Pok Li said...

Sidratul Muntaha
Makan jamu kot.

jedi said...

halim yazid bukan saja pendikir tapi pemikir....lagunya semuanya amat bermakna...bukan sekadar menghibur tapi memotivasi....

Mak Su said...

sedihnya...

poklii said...

Jedi
Baru dikatakan seni untuk masyarakat

pok li said...

Mak Su
Berusaha Tangga Kejayaan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails