Oct 1, 2011

Yek Sayek Nyok

Wisma Selangor Dredging
Akhirnya titik noktah itu sampai juga. Melangkah keluar dari Wisma Selangor Dredging, memandu dengan rasa sayu meredah Jalan Ampang. Membelok ke Jalan P.Ramlee, Jalan Pinang, Jalan Conlay sebelum memasuki lebuhraya PLUS ke Putrajaya. Luarbiasa. Petang itu laluan mudah untuk sampai ke rumah.

Selepas setahun enam bulan berulang alik dari Putrajaya ke Kuala Lumpur akhirnya ia tamat semalam. Mulai Isnin ini saya akan memulakan destinasi baru meredah 60km ke selatan menuju ibu negeri Negeri Sembilan. Bermula lagi satu lembaran baru.

Perjalanan hidup yang begitu panjang ini akhirnya berlabuh di 'lopak' sendiri. Bak kata pepatah 'setinggi-tinggi terbang bangau akhirnya hinggap di belakang kerbau juga'. Selepas 14 tahun meninggalkan tanah tumpah darah akhirnya saya kembali lagi.

Saya telah meninggalkan Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA) dalam kenangan yang mendalam. Ia ibarat sebuah 'negeri kecil' yang menjaga kepentingan dan kebajikan Orang Asli sejak ia ditubuhkan pada tahun 1954. Jabatan yang telah mencurahkan begitu banyak kemudahan kepada masyarakat Orang Asli. Senarainya begitu panjang. Bermula dengan rumah percuma, air bersih, bekalan elektrik, jalan kampung, pembangunan ladang, bangunan sekolah, wang saku pelajar, tambang pengangkutan, biasiswa universiti, program pelajar ke luar negara, pembangunan usahawan, pembangunan minda, penjagaan kesihatan, doktor udara, rumah transit kesihatan, hospital ......... bla bla bla. 

Sehingga saya terfikir kalau saya ada anak kecil mahu sahaja saya meletakkan bangsanya Orang Asli  kerana keistimewaannya yang pelbagai. Hanya bangsa ini sahaja yang ada jabatan dan sebuah Hospital Orang Asli yang terletak di Gombak. 

Bangsa nomad ini telah berjaya memutar perubahan dari dunia buta huruf kepada dunia usahawan dan cendiakawan.  Berpuluh pelajar mereka keluar dari Institusi Pengajian Tinggi setiap tahun. Sudah ramai yang bergelar Doktor Perubatan dan Doktor Falsafah. Mereka bukan bangsa terpinggir tetapi bangsa terpilih. 

Saya bukan sahaja telah meninggalkan jabatan ini, tetapi juga kenangan kembara dari satu kampung ke satu kampung di pedalaman. Dari Pos Brooke di Kelantan,  sehingga ke Sungai Layau di Johor. Meninggalkan juga rakan-rakan seperjuangan.  Terima kasih dan Selamat Tinggal. YEK SAYEK NYOK.

Nota:
Yek Sayek Nyok : Saya Sayang Kamu
Lopak : petak sawah/ kiasan kepada kepunyaan kita

15 comments:

Tirana said...

Pok Li banyak travel ke sana sini..tentu banyak pengalaman yang dikumpul. Pengalaman itulah yang menjadikan hidup kita lebih bermakna.

Abu Aiman said...

Pok li bertukar ke jabbatan baru ker? Harap2 satu hari nanti saya dapat balik ke 'lopak' sendiri jugak...=)

Pok Li said...

Tirana
Kata perbidalan jauh perjalanan luas pandangan. Lama hidup banyak dirasa. Insya Allah semuanya akan menjadi khazanah kenangan

Pok Li said...

Abu Aiman
Ya dan berpindah lagi. Saaya doakan tuan juga dapat lopak itu :)

pro ii said...

tahniah sekali lagi buat tuan.. moga jauh perjalanan, luas pemandangan tuan. syabas!!!

sahromnasrudin said...

tahniah pok li..mesti naik pangkat lagi kan...

di neegri sembilan jabatan apa plak yg pok li ketuai..mesti byk inovasi yg pokli akan titipkan kan

Pok Li said...

Pro ii
Terima kasih.

Pok Li said...

aahromnasrudin
Insya Allah mencuba yang terbaik. Sekurang-kurangnya sebagai legasi.

whiteorange said...

kok mesel !!!!

Pok Li said...

whiteorange
Nop

Don Balon said...

Pokli...

Koi dah lama berusaha ke arah lopak sendiri..
belum ada rezeki lagi..

InsyaAllah..

Suatu hari Allah kabulkan jua..

razyk said...

slm pokli...masih ingt sy?

Pok Li said...

Razyk
Masih kenal walaupun dalam samar. Haha hak.

Anonymous said...

Kehebatan pok li di jakoa tiada tandingan hinggakan kata-kata Tuan mmg hebat menjadi #trending bagi warga jakoa. Keletah pok li di jakoa sememangnya dirindui.. Makan ramai2 byr sdn bhd.. Kahkahkah..

Pok Li said...

Anony

Siapa yang memuji berlebihan itu. Ha ha ha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails